"… Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.”

Robert Fulghum

Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο (Εργαστήριο 1)

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

1ος Θεματικός κύκλος: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥΖΗΝ

Υποθεματική: Αυτομέριμνα και πρόληψη, Πρόληψη εξαρτήσεων, Ψυχική υγεία

Στον 1ο θεματικό κύκλο "Ζω καλύτερα - Ευ ζην" το πρόγραμμα που επιλέξαμε  έχει τίτλο

«Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο»


Ο «Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο νηπιαγωγείο» είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας που σχεδιάστηκε από το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης  στην προσχολική ηλικία σύμφωνα με την ελληνική πραγματικότητα. Το πρόγραμμα διαπραγματεύεται 4 θεματικές ενότητες, που αναπτύσσονται σε 10 συναντήσεις: ομαδικότητα, υγιείς συνήθειες, αυτοεκτίμηση, συναισθήματα.

Ειδικότερα το πρόγραμμα συμβάλει στην εκπαίδευση των παιδιών σε δεξιότητες επικοινωνίας, στην ένταξής τους στην ομάδα της τάξης, στην απόκτηση υγιών συνηθειών. Επιπρόσθετα στοχεύει στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας και της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών (αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων).

Στοχευόμενες δεξιότητες

Δεξιότητες Μάθησης

Κριτική σκέψη (Critical thinking)

Επικοινωνία (Communication)

Συνεργασία (Collaboration)

Δημιουργικότητα (Creativity

Δεξιότητες Ζωής

Aυτομέριμνα

Κοινωνικές Δεξιότητες

Ενσυναίσθηση και ευαισθησία

Δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης

Ψηφιακός γραμματισμός (digital literacy)

Δεξιότητες του Νου

Κατασκευές

➤(Χρονική διάρκεια: Οκτώβριος-Νοέμβριος)


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1ο: "Ο Πυξιδούλης, η Πυξιδούλα και ο μαγικός κύκλος"

Στόχοι

-Γνωριμία με τον Πυξιδούλη και την Πυξιδούλη

-Εισαγωγή του μαγικού κύκλου

-Να οριστούν οι βασικοί κανόνες λειτουργίας της ομάδας.

1η Δραστηριότητα:

Ένα μαγικό κουτί!!! Τι να έχει μέσα; 


Τα παιδιά έκαναν διάφορες υποθέσεις: Καραμέλες, παιχνίδια, χρωματιστά αστέρια, σοκολάτες......

Ανοίξαμε το κουτί και ο Πυξιδούλης ο Βατραχούλης και η Πυξιδούλα η γλυκιά Καμηλοπάρδαλη ξεπρόβαλαν και χαιρέτησαν τα παιδιά. Μας μίλησαν για τη χώρα τους που βρίσκεται στην άκρη του ουράνιου τόξου, για το ότι περνούν πολύ χρόνο μαζί και ότι τους αρέσει να μαθαίνουν καινούρια πράγματα. Μαλώνουν, θυμώνουν, αλλά γρήγορα αγκαλιάζονται και είναι πάλι αγαπημένοι. Μας είπαν ότι ήθελαν να φύγουν για λίγο από τη χώρα τους και να έρθουν στη δική μας να μας γνωρίσουν και να τους γνωρίσουμε και να περνάμε ωραία μαζί. Ρώτησαν τα παιδιά αν θέλουν να έρχονται στην τάξη και να περνούν λίγο χρόνο μαζί τους να παίζουν και να μαθαίνουν. Τα παιδιά φυσικά δέχτηκαν με μεγάλη χαρά. 

Τότε είπαν στα παιδιά να καθίσουν σε κύκλο για να γνωριστούν καλύτερα. -Θέλουμε να μάθουμε τα ονόματά σας, εσείς θέλετε να μάθετε το δικό μας; Πως νομίζετε ότι μας λένε; Ξέρετε τι είναι αυτά που έχουμε στο λαιμό μας;

 


- Πυξίδες! φώναξαν κάποια παιδιά που ήξεραν.

- Και τι είναι οι πυξίδες;

- Για να μας δείχνουν το δρόμο! είπε η Δάφνη.

-Πολύ σωστά. Η πυξίδα είναι ένα όργανο που μας δείχνει πάντα την κατεύθυνση του Βορρά και έτσι μπορούμε πάντα να βρίσκουμε το δρόμο μας, να προσανατολιζόμαστε.

Αφού εξήγησαν στα παιδιά πως λειτουργεί η πυξίδα, τους συστήθηκαν:

-Εμένα με λένε Πυξιδούλη είπε ο βάτραχος

-Κι εμένα Πυξιδούλα και θα σας μάθουμε πολλά ωραία και σωστά πράγματα και θα σας δείξουμε το σωστό δρόμο , είπε η όμορφη καμηλοπάρδαλη.

- Θα μας πείτε κι εσείς τα ονόματά σας;

Τότε τα παιδιά άρχισαν όλα μαζί να φωνάζουν το όνομά τους και οι δύο φίλοι κρύφτηκαν μέσα στο μαγικό κουτί τους. Μήπως τους τρομάξαμε; Όταν ησύχασαν τα παιδιά ξαναβγήκαν και μας εξήγησαν ότι πονάνε τα αυτάκια τους όταν φωνάζουμε όλοι μαζί και πως θα πρέπει σε αυτόν τον μαγικό κύκλο που καθόμαστε να τηρούμε κάποιους κανόνες. Η Πυξιδούλα έβγαλε μέσα από το κουτί μία κόκκινη μαγική καρδούλα. "Όποιος κρατάει την μαγική, απαλή καρδούλα θα μπορεί να μιλήσει και οι άλλοι θα ακούνε προσεχτικά" είπε. 

Έτσι κάθε παιδί με τη σειρά κρατώντας την μαγική, απαλή καρδούλα είπε το όνομά του. Στη συνέχεια ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα εξήγησαν στα παιδιά για τους πολύτιμους χρυσούς κανόνες του μαγικού κύκλου και αποφασίσαμε να τους καταγράψουμε για να τους θυμόμαστε ανά πάσα στιγμή. Με τον ίδιο τρόπο κρατώντας τη μαγική καρδούλα, κάθε παιδί έλεγε έναν κανόνα που θα πρέπει να τηρούμε για να περνάμε όλοι καλά. Καταγράψαμε όλες τις ιδέες.


Γύρω από τον μαγικό κύκλο ζωγράφισαν, έκοψαν και κόλλησαν τον αυτό τους.

Και το όνομα της ομάδας μας : Η ΣΟΥΠΕΡ ΠΥΞΙΔΟΟΜΑΔΑ

Και το σύμβολο της ομάδας μας; Φυσικά η ΠΥΞΙΔΑ! Θα τις φοράμε κάθε φορά που θα έρχονται στην τάξη μας ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα.






Φύλλα εργασίας:






Συνεχίζεται......


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αγαπημένα ιστολόγια