"… Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.”

Robert Fulghum

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

10 Αγαπημένα Αποκριάτικα Παιχνίδια
1.Η Χάσκα 

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας την Κυριακή της Απόκριας έπαιζαν την χάσκα. Έβραζαν ένα αυγό να γίνει σφιχτό και το έδεναν με ένα σπάγκο. Το έπαιρνε ο πατέρας ή ο παππούς της οικογένειας και το κούναγε μπροστά από τα στόματα των παιδιών κυρίως, μέχρι κάποιος να μπορέσει να το πιάσει. Η χάσκα συμβολίζει την αρχή της νηστείας αλλά και το τέλος της με τα πασχαλινά κόκκινα αυγά.

Στο Νηπιαγωγείο αντί για βραστό αυγό μπορούμε να δέσουμε μια καραμέλα ή ένα λουκούμι. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ξετρελαίνει τα παιδιά!



2.Το μπαλόνι που καίει ή το καπέλο που καίει

Τα παιδιά κάθονται ή στέκονται σε κύκλο. Όταν ξεκινά η μουσική δίνουν ο ένας στον άλλο ένα μπαλόνι (που καίει) . Όταν σταματήσει η μουσική το παιδί που κρατά το μπαλόνι καίγεται και βγαίνει από τον κύκλο. Κερδίζει όποιος στο τέλος καταφέρει να μην έχει το μπαλόνι όταν σταματήσει η μουσική. Αντί για μπαλόνι μπορεί να παιχτεί το ίδιο παιχνίδι με ένα καπέλο το όποιο κάθε παιδί θα το φορά στο κεφάλι του άλλου.

3.Μουσικές καρέκλες
Παίρνουμε τόσες καρέκλες, ώστε να είναι λιγότερες κατά μία από τον αριθμό των παιχτών.
Τις τοποθετούμε σε ευθεία γραμμή, έτσι ώστε οι πλάτες τους να είναι η μια από την μια μεριά και η άλλη από την άλλη.
Τα παιδιά στέκονται όρθια γύρω από τις καρέκλες, το ένα πίσω από το άλλο.
Όταν ξεκινήσει η μουσική τα παιδιά περπατούν γύρω από τις καρέκλες. Μόλις σταματήσει πρέπει να κάτσουν σε μία καρέκλα. Το παιδί που δεν θα προλάβει βγαίνει έξω. Κατόπιν, αφαιρούμε μία καρέκλα και η μουσική ξαναρχίζει. Αμέσως τα παιδιά σηκώνονται και γυρίζουν πάλι γύρω από τις καρέκλες.
Όταν μείνει μόνο μία καρέκλα για δύο παίχτες, κερδίζει εκείνος που καταφέρνει να καθίσει στη μοναδική καρέκλα που υπάρχει.

4. Μουσικά στεφάνια 


Παίζεται όπως και οι μουσικές καρέκλες μόνο που τώρα κάθε φορά που θα σταματά η μουσική τα παιδιά θα πρέπει να προλάβουν να μπουν μέσα σε ένα στεφάνι. Κερδίζει εκείνος που θα καταφέρει να μπει στο τελευταίο στεφάνι που θα υπάρχει.


5 .Μην πέσει το μπαλόνι

Ένα παιχνίδι που παίζεται σε ζευγάρια. Κάθε ζευγάρι βάζει το μπαλόνι ανάμεσά του, να ακουμπά ένα σημείο του σώματος που εμείς θα έχουμε από πριν συμφωνήσει. Μπορεί να είναι το κεφάλι, η κοιλιά , η πλάτη κ.ο.κ. Με το σύνθημα που θα δώσει ο αρχηγός τα ζευγάρια  πρέπει να διανύσουν μία συγκεκριμένη απόσταση έως ότου φτάσουν στο τέρμα. Τα χέρια πρέπει να τα έχουν πίσω στην πλάτη και να προσέχουν να μην τους πέσει το μπαλόνι. Κάθε φορά που θα τους πέφτει θα πρέπει να ξαναγυρνούν στην αρχή. Κερδίζει όποιο ζευγάρι φτάσει πρώτο στο τέρμα.



6.Το χρώμα της μάγισσας


Η "μάγισσα" λέει: - Το χρώμα της μάγισσας είναι π.χ. κόκκινο! Τα παιδιά πρέπει να βρουν και να ακουμπήσουν στο χώρο κάτι που είναι κόκκινο μέχρι η μάγισσα να μετρήσει έως το 10 ή ως το 5. Όποιος δεν προλάβει τον πιάνει η μάγισσα! Συνεχίζουμε με άλλο χρώμα. 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε βιντεοπροβολέα και την παρουσίαση μου για το παιχνίδι της μάγισσας:
Πατήστε πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο:




7. Σπάσε το μπαλόνι

Κάθε παιδί έχει δεμένη στον αστράγαλό του μία κορδέλα με ένα μπαλόνι. Με το ξεκίνημα της μουσικής πρέπει να προσπαθήσουν με το πόδι να σπάσουν το μπαλόνι των άλλων, προσέχοντας να μην σπάσει κανείς το δικό τους. Κερδίζουν όσοι καταφέρουν με το τέλος της μουσικής να έχουν ακόμα το μπαλόνι στο πόδι τους.


8. Αγαλματάκια ή Ακολούθα την οδηγία
Όσο παίζει η μουσική τα παιδιά χορεύουν. Μόλις σταματήσει, πρέπει να μείνουν ακίνητα σαν αγάλματα. 
Παραλλαγή: Κάθε φορά θα αλλάζουμε την οδηγία. 
Π.χ. - Όταν θα σταματήσει η μουσική θα καθίσετε κάτω!
 - ... θα γίνετε ζευγαράκια
-....θα πιάσετε τη μύτη σας
-...θα σταθείτε στο ένα πόδι
-...θα σηκώσετε τα χέρια κ.ο.κ.


9. Η ουρά του γαϊδάρου ή η μύτη του κλόουν
Ζωγραφίζουμε έναν γάιδαρο χωρίς ουρά σε ένα χαρτόνι και το κρεμάμε στο καβαλέτο. Κλείνουμε τα μάτια ενός παιδιού και του δίνουμε την ουρά την οποία προσπαθεί να κολλήσει στη σωστή θέση. Αντί για γάιδαρο μπορούμε να ζωγραφίσουμε το κεφάλι ενός κλόουν χωρίς μύτη. Το αποτέλεσμα είναι πολύ αστείο!!!!


10. Ποιος θα μαζέψει τις περισσότερες σερπαντίνες;

Στο τέλος του πάρτι, σίγουρα ο χώρος θα είναι γεμάτος με σερπαντίνες. Παίξτε αυτό το παιχνίδι και σε δευτερόλεπτα δε θα υπάρχει ούτε μία σερπαντίνα στο πάτωμα. Χωρίστε τα παιδιά σε δύο ομάδες π.χ. την κόκκινη και την μπλε. Δώστε στον αρχηγό κάθε ομάδας μία σακούλα  όπου θα βάζουν τις σερπαντίνες. Με το ξεκίνημα της μουσικής θα ξεκινήσει το μάζεμα! Όποια ομάδα μαζέψει τις περισσότερες κερδίζει!!!! 
( Σ' αυτό το παιχνίδι συνήθως κερδίζουν και οι δύο ομάδες! Το έπαθλο ένα μπαλόνι στον καθένα ή ένα κέρασμα)
 


Σπάσε το μπαλόνι
Κάθε παίχτης έχει δεμένο με μια κορδέλα στον αστράγαλό του ένα μπαλόνι. Με το που ξεκινάει η μουσική πρέπει να προσπαθήσουν να σπάσουν με τα πόδια τους των άλλων τα μπαλόνια. Οι παίχτες που τους σπάει το μπαλόνι τους πρέπει να βγουν απ τον παιχνίδι. Ποιος παίχτης θα μείνει τελευταίος; Αυτός θα κερδίσει! 
  - See more at: http://www.anthomeli.com/2013/11/blog-post_1.html#sthash.HbdxOvCD.dpuf
Σπάσε το μπαλόνι
Κάθε παίχτης έχει δεμένο με μια κορδέλα στον αστράγαλό του ένα μπαλόνι. Με το που ξεκινάει η μουσική πρέπει να προσπαθήσουν να σπάσουν με τα πόδια τους των άλλων τα μπαλόνια. Οι παίχτες που τους σπάει το μπαλόνι τους πρέπει να βγουν απ τον παιχνίδι. Ποιος παίχτης θα μείνει τελευταίος; Αυτός θα κερδίσει! 
  - See more at: http://www.anthomeli.com/2013/11/blog-post_1.html#sthash.HbdxOvCD.dpu

7 σχόλια:

  1. πολύ ωραία παιχνίδια!!!ευχαριστούμε πολύ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχα παιχνίδια! Εννοείται ότι θα "κλέψω" πολλές ιδέες για το αποκριάτικο πάρτι μας! Ευχαριστούμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια όλα!!σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ !!! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία παιχνίδια!😊 Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχες προτάσεις! Ευχαριστούμε θερμά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αγαπημένα ιστολόγια