"… Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.”

Robert Fulghum

ΠΕΡΝΑΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (6)

ΠΕΡΝΑΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ(6)

Σήμερα είναι Παρασκευή 10 Απριλίου 2020
Έξω έχει: ΗΛΙΟ
Εποχή: Άνοιξη
Βοηθός της ημέρας: Όλα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Μικρόπολης (κι όχι μόνο)

Γεια σας παιδιά!! Μια γλυκιά καλημέρα σας εύχομαι!!
Ναι, σήμερα θα είναι μία πολύ γλυκιά μέρα. Θα την κάνουμε εμείς γλυκιά με τα πιο νόστιμα γλυκά κουλουράκια που θα φτιάξετε με τη μαμά στο σπίτι. Σας έχω μία πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή. Θα τα δοκιμάσετε και θα μου πείτε την γνώμη σας.

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΣ - ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ


ΥΛΙΚΑ
1κούπα ζάχαρη
             1κούπα χυμό πορτοκάλι
  1 κούπα ηλιέλαιο
1 βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
                         1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του(θα χρειαστεί παραπάνω)
                                

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε την βανίλια και το ξύσμα από πορτοκάλι και ανακατεύουμε
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι.
Ζυμώνουμε τα υλικά έτσι ώστε να έχουμε μία λαδερή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Θα χρειαστεί ίσως να προσθέσετε κι άλλο αλεύρι.
Δίνουμε στα παιδιά μικρά μπαλάκια ζύμης και πλάθουμε μαζί τους κουλουράκια σε διάφορα σχέδια
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολα 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C στον αέρα για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.            
Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βγάζουμε από το ταψί γιατί στην αρχή είναι μαλακά και σπάνε ενώ όταν κρυώσουν σγίγγουν.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Μια που αύριο ξημερώνει το Σάββατο του Λαζάρου μπορείτε αν θέλετε να πλάσετε με τη ζύμη Λαζαράκια. Για ματάκια μπορείτε να βάλετε 2 γαρύφαλα.

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ-ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΣΑΣ, 
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Ο Λάζαρος ήταν ένας πολύ καλός φίλος του Χριστού από τη Βηθανία. Μια μέρα όμως αρρώστησε βαριά. Όταν το έμαθε αυτό ο Ιησούς θέλησε να πάει να τον δει. Δεν πρόλαβε όμως και οι αδερφές του Λάζαρου η Μάρθα και η Μαρία τον ενημέρωσαν ότι είχε πεθάνει εδώ και 4 μέρες και είχε ταφεί όπως συνηθιζόταν τότε σε μια σπηλιά που έκλεινε με μια μεγάλη πέτρα. Ο Χριστός όμως αφού προσευχήθηκε στον πατέρα του το Θεό και ζήτησε να τον ακούσει για να πεισθεί ο κόσμος, φώναξε "Λάζαρε, δεύρο έξω", που σημαίνει "Λάζαρε βγες έξω". Ο Λάζαρος τότε αναστήθηκε από τους νεκρούς και βγήκε έξω . Ήταν ακόμη ένα θαύμα του Χριστού. Ο Χριστός έδωσε για άλλη μια φορά ένα μήνυμα: Η ζωή δεν τελειώνει με το θάνατο.

Σε πόλλα μέρη της Ελλάδας, την παραμονή της γιορτής του Λαζάρου ή ανήμερα, τα παιδιά, κρατώντας το "Λάζαρο" ένα ομοίωμα του Λάζαρου και ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα "Λαζαράκια",  τα κάλαντα του Λαζάρου για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να μαζέψουν αυγά για το Πάσχα.

 Σε άλλα μέρη όπως και στην Μικρόπολη, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια και μάζευαν λουλούδια με τα οποία στόλιζαν μικρά καλαθάκια. Φορώντας παραδοσιακές στολές, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα Κάλαντα του Λαζάρου και γέμιζαν τα καλαθάκια τους με αυγά για να τα βάψουν κόκκινα το Πάσχα. (Το έθιμο συνεχίζει να τηρείται ακόμα και σήμερα στη Μικρόπολη.
 Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τα "λαζαράκια" ή "λαζάρηδες" ή τα "λαζαρούδια". “Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” έλεγαν. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.

Αμέσως μετά το Σάββατο του Λαζαρου ακολουθεί η Κυριακή των Βαϊων όπως λέγεται. Ο Χριστός ζήτησε από τους μαθητές του να του φέρουν ένα γαϊδουράκι και επειδή η πόλη της Ιερουσαλήμ δεν ήταν πολυ μακριά από τη Βηθανία, όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος, όλοι είχαν μάθει για το θαύμα και τον υποδέχτηκαν στρώνοντας κλαδιά από φοίνικες (βάγια στα εβραϊκά), όπως εκαναν και στους βασιλιάδες. Εμείς σήμερα στολίζουμε την εκλλησία με βάγιες (κλαδάκια δάφνης ή ελιάς) μιας και δεν έχουμε φοίνικες στην Ελλάδα. Και έτσι ξεκινά για την εκκλησία η Μεγάλη Εβδομάδα με τις Ακολουθίες των Παθών (ψαλμοί και τροπάρια που αναφέρονται στα γεγονότα αυτά).

ΠΗΓΕΣ:
http://apithananhpiakia.blogspot.com/2016/04/blog-post_21.html

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΦΤΙΑΞΕ ΤΑ ΠΑΖΛ ΚΑΙ ΔΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ




ΜΠΡΑΒΟ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ! 
ΠΟ ΠΟ... ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΑΝ! ΩΡΑ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑΤΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΖΕΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ!


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

👉 ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΠΑΖΛ ΚΑΙ ΒΡΕΣ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Μπράβο τα κατάφερες; 
Είναι το γράμμα Κ όπως ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΙΤΣΑ

1. Μπορείς να βρεις 5 αντικείμενα στο σπίτι που ξεκινούν από το γράμμα Κ,κ και να τα φωτογραφίσεις; 

2. Βρες μία λέξη που ξεκινάει από Κ και ζωγράφισέ την. Γράψε την λέξη όπως μπορείς. 

3. Μπορείς στο παρακάτω κρυπτόλεξο να βρεις τις 6 κρυμμένες λέξεις που ξεκινούν από Κ; Σύρε με το ποντίκι πάνω από την λέξη που βρήκες για να την επιλέξεις.


                     ΕΙΣΑΙ ΑΣΤΕΡΙ!!!!                            


 ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΑΛΙ !
 Α, και μην ξεχάσετε να κόψετε το 6ο πόδι απόο την κυρά Σαρακοστή!

ΜΙΚΡΟΙ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΣ! ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αγαπημένα ιστολόγια