"… Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.”

Robert Fulghum

ΜΟΤΙΒΑ ΜΕ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

 ΜΟΤΙΒΑ ΜΕ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

Μοτίβα συναντάμε παντού. Στα ζώα , στα φυτά, στη μουσική, στα μαθηματικά, στο χορό , στην ποίηση και σε άλλες επιστήμες. Μοτίβα είναι ένα σύνολο στοιχείων η αντικειμένων που επαναλαμβάνονται με συγκεκριμένο τρόπο.

Η ανακάλυψή τους από τα παιδιά μαθηματικοποιεί τη σκέψη τους, τα εφοδιάζει με εργαλεία κατανόησης της πολυπλοκότητας και προσφέρει διδακτικές ευκαιρίες για μαθηματική γνώση. Η αναπαραγωγή και συνέχιση των μοτίβων βοηθά τους μαθητές να φτάσουν σε μετασχηματισμούς και γενικεύσεις της έννοιας της κανονικότητας αλλά και στη δημιουργία δικών τους μοτίβων, παρέχοντας τα εφόδια εκείνα που θα τους χρειαστούν για την επίλυση καθημερινών ζητημάτων.

Φέτος στο νηπιαγωγείο ξεκινήσαμε με την απλή αντιγραφή μοτίβων με καρπούς από τη φύση. (Αργότερα το επίπεδο δυσκολίας του μοτίβου θα ανέβει και θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με το θέμα που θα επεξεργαζόμαστε πχ. μοτίβα με χρώματα, σχήματα κτλ.)

Χρειαστήκαμε καρπούς όπως καρύδια, βελανιδιά, φουντούκια, αμύγδαλα, κάστανα και μερικές κουκουνάρες. Τα υλικά αυτά βρίσκονται τοποθετημένα καθημερινά στη γωνιά της εξερεύνησης- ανακάλυψης. Προσθέσαμε μια αυγοθήκη και πλαστικοποιημένες καρτέλες με αριθμητικά μοτίβα των παραπάνω καρπών. Τα παιδιά διαλέγουν μία καρτέλα, και αντιγράφουν το μοτίβο. Είναι σημαντικό να παροτρύνουμε το παιδί να διαβάζει δυνατά το μοτίβο που φτιάχνει πχ. Καρύδι-φουντούκι-καρύδι-φουντούκι κτλ.









Καρτέλες για μοτίβα με καρπούς μπορείτε να κατεβάσετε πατώντας πάνω στην εικόνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αγαπημένα ιστολόγια