"… Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.”

Robert Fulghum

Διαχείρηση φόβου

Ο ΦΟΒΟΣ


Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που ταλαιπωρεί πολλές παιδικές ψυχούλες. Είναι ένα συναίσθημα έντονο στα παιδιά κυρίως γιατί αυτά δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά από κάτι που βίωσε το παιδί, από κάτι που είδε ή ακόμα να προέρθει από τη φαντασία του, η οποία είναι ικανή να πλάσει απίθανα σενάρια. 
Σε κάθε περίπτωση ο φόβος των παιδιών πρέπει να αντιμετωπίζεται με τρόπους δραστικούς και βιωματικούς ώστε να μην φρενάρει την υγιή ψυχική ανάπτυξη και την ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία τους.

Πως δουλέψαμε στο νηπιαγωγείο
Στην αρχή έδειξα στα παιδιά μία εικόνα ενός παιδιού. Η αναγνώριση του συναισθήματος έγινε γρήγορα αφού όλοι φώναξαν ότι το παιδί φοβάται.
Γιατί φοβάται; 
* Είδε ένα φάντασμα
* Έμεινε μόνο του
* Είδε κακό όνειρο
* Είδε ένα φίδι
* Είδε ένα τέρας
* Γιατί βροντάει
* Είδε αράχνη και κατσαρίδες

Εξήγησα στα παιδιά ότι δεν είναι κακό να νιώθουμε φόβο. Πρέπει όμως να μάθουμε να τον διώχνουμε. Εσείς φοβάστε κάτι; τα ρώτησα.
Κάποια παιδιά μίλησαν για τον φόβο τους ,λίγο διστακτικά βέβαια.Κάποια άλλα ισχυρίστηκαν ότι δεν φοβούνται τίποτα. Ζήτησα από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τον φόβο τους σε ένα μακρόστενο χαρτί.  Όλα τα παιδιά τότε ζωγράφισαν αυτό που φοβούνται.
Αφού τον ζωγράφισαν, τους μίλησα για ένα κινέζικο έθιμο. Στην Κίνα λοιπόν πιστεύουν ότι υπάρχει ένας δράκος που παίρνει τους φόβους των παιδιών και τα παιδιά δεν φοβούνται πια. Θέλετε να ταϊσουμε τους φόβους σας στο δράκο; Έτσι και έγινε:









Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλο για να διώξουμε τον φόβο μας;
Απαντήσεις των παιδιών:
* Να το πούμε στη μαμά και αυτή να μας αγκαλιάσει
* Να αγκαλιάσουμε το αρκουδάκι μας
* Να μετρήσουμε μέχρι το 10
*Να μετρήσουμε μέχρι το 3
* Να κλείσουμε τα μάτια μας και όταν θα τα ανοίξουμε ο φόβος μας θα έχει φύγει

ΑΣΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΘΑΡΡΟΥΣ
Φτιάξαμε τις ασπίδες του θάρρους και ζωγραφίσαμε τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να διώξουμε τον φόβο μας.



ΙΔΕΑ ΑΠΟ : http://34nipatras.blogspot.gr/








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αγαπημένα ιστολόγια