"… Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.”

Robert Fulghum

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης.  Το μήνα αυτό τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το οποίο στόλιζαν με ζουμπούλια. Κρατούσαν επίσης ένα καλάθι γεμάτο με φύλλα κισσού, σημάδι βλάστησης και γονιμότητας Έπειτα το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ’ όλο το χωριό τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών.. Οι νοικοκυρές, που τα υποδεχόταν με χαρά, τ΄ ανταμείβανε δίνοντας τους λεφτά, αυγά, καρύδια, λάδι κι άλλα καλούδια και έπαιρναν κι αυτές φύλλα κισσού απ΄ το καλάθι των παιδιών, για να τα βάλουν στη φωλιά της κλώσας τους για γούρι. Τα λεφτά καθώς και τα προϊόντα αυτά τα αφιέρωναν τα παιδιά στην εκκλησία. Είναι σημαντικό ότι το έθιμο αυτό επιβιώνει από τους αρχαίους Έλληνες και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας όπως στη Μακεδονία, Θράκη, Δωδεκάνησα. Πρόκειται για τα λεγόμενα «χελιδονίσματα», τα ανοιξιάτικα κάλαντα.

Πηγή και περισσότερες πληροφορίες εδώ:https://anthobeio.wordpress.com/xelidonismata/

Η πρότασή μου για μία εύκολη κατασκευή:

Χρησιμοποιήσαμε ένα χάρτινο πιάτο σε καφέ απόχρωση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λευκό και να το βάψουν τα παιδιά με πράσινο χρώμα.


Κόψαμε το μέσα μέρος του πιάτου έτσι ώστε να έχουμε ένα στεφάνι.

Τα παιδιά χρωμάτισαν και έκοψαν λουλούδια. Μπορούν να σχεδιάσουν και να χρωματίσουν και δικά τους λουλούδια.


Στην συνέχεια κόλλησαν τα λουλούδια στο στεφάνι.


Στο τέλος έκοψαν και κόλλησαν ένα χελιδονάκι και λωρίδες από γκοφρέ χαρτί.



Αν θέλετε το πατρόν για την κατασκευή πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αγαπημένα ιστολόγια