"… Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.”

Robert Fulghum

Στην εποχή των δεινοσαύρων

Δραστηριότητες και ιδέες για το θέμα: 

ΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ
Βιβλιαράκι με τους 10 πιο γνωστούς δεινόσαυρους 


Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο των δεινοσαύρων πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κατασκευή Βροντόσαυρου με χάρτινο πιάτο και τέμπερες

Αυγά δεινοσαύρων από πάγο. Βάλτε μικρά πλαστικά δεινοσαυράκια μέσα σε σακούλες με νερό και μετά στην κατάψυξη. Τα παγωμένα αυγά μπορείτε να τα κρύψετε σε διάφορα μέρη στην αυλή. Αφήστε τα παιδιά να τα ανακαλύψουν. Στη συνέχεια αφήστε τα, να πειραματιστούν με τον πάγο. Πως θα βγάλουν τα δεινοσαυράκια; Πώς θα λιώσει ο πάγος;



Ιδέες που μπορεί να πουν τα παιδιά:
- Να πετάξουμε τον πάγο με δύναμη στο έδαφος
- Να χρησιμοποιήσουμε πιρούνι για εργαλείο
- Να τα αφήσουμε στον ήλιο....

Ανασκαφή κόκκαλων δεινοσαύρων 
Φτιάχνουμε από αλατοζύμη κόκκαλα δεινοσαύρων . Εγώ σχεδίασα σε χαρτιά Α3 τους σκελετούς τριών δεινοσαύρων και στη συνέχεια με τη βοήθεια αυτών έφτιαξα το κάθε κοκκαλάκι. 


Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες ανακαλύπτουν τα κόκκαλα που έχουμε θάψει μέσα στην άμμο σε διαφορετικά χαρτόκουτα. 

Όσα κόκκαλα βρίσκουν τα τοποθετούν πάνω στην φωτοτυπία που τους έχουμε δώσει αντιστοιχώντας το κάθε κόκκαλο με τη σωστή του θέση στο σχέδιο. Έτσι συμπληρώνουν τον σκελετό των δεινοσαύρων που ανακάλυψαν.



Οι μικροί παλαιοντολόγοι ποζάρουν χαρούμενοι που τα κατάφεραν!



Εφόσον τα παιδιά έχουν γνωρίσει τα ονόματα των δεινοσαύρων μπορούν να μαντέψουν και σε ποιον δεινόσαυρο ανοίξει ο κάθε σκελετός.

Απολιθώματα δεινοσαύρων. Η ανακάλυψη συνεχίζεται μέσα στη τάξη . Ανακαλύπτουμε απολιθώματα δεινοσαύρων που έγιναν πάλι με αλατοζύμη από τα παιδιά. 





Η όλη διαδικασία γίνεται πιο διασκεδαστική αν παρουσιάσουμε στα παιδιά όλη τη δράση χρησιμοποιώντας το κουτί των ΔΕΙΝΩΣΑΥΡΩΝ που βρίσκουν τυχαία στην τάξη ή στην αυλή. Μέσα στο κουτί βρίσκουν τις εικόνες , εργαλεία και οδηγίες.




Δεν ξεχνάμε στο τέλος να βραβεύουμε τους μικρούς παλαιοντολόγους ! 


Μπορείτε να κατεβάσετε το βραβείο από εδώ:
https://drive.google.com/file/d/1ucRLfNG-s4OTGzYr1NXU_Lh9BtZ5XoqM/view?usp=drivesdk
 
Η ιδέα για το βραβείο το οποίο τροποποίησα είναι από εδώ: http://pythagoreionip.blogspot.com/2017/02/blog-post_11.html?m=1


Καλές ανασκαφές!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αγαπημένα ιστολόγια