"… Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο.”

Robert Fulghum

ΠΕΡΝΑΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (14)

Γεια σας αγαπημένα μου παιδιά! Εύχομαι να είστε όλα καλά!

Σήμερα είναι Τετάρτη 20 Μαΐου 2020
Έξω έχει : Ήλιο
Εποχή: Άνοιξη
Βοηθός της ημέρας: Όλα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Μικρόπολης και όχι μόνο

Σήμερα παιδιά θα θυμηθούμε ένα παραμύθι που λέμε συχνά στο Νηπιαγωγείο και σας αρέσει πολύ. Την θυμάστε την ΚΟΥΛΟΥΡΑ;
Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ και παρέα με την μαμά ή τον μπαμπά, διαβάστε το παραμύθι!


Παραμύθι τώρα θα αρχινήσει, παραμύθι που το αγαπώ.
Κι ο καθένας λοιπόν να σιωπήσει κι αρχινά μια φορά κι έναν καιρό!
Κόκκινη κλωστή δεμένη , στην ανέμη τυλιγμένη
Δώσ' της μπάτσο κλότσο να γυρίσει , παραμύθι ν'αρχινήσει!




















ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

1. Μπορείς να αφηγηθείς το παραμύθι ξανά και να αποφασίσεις εσύ ποια και πόσα ζώα θα συναντήσει η κουλούρα ακόμα και πιο ζώο θα την ξεγελάσει στο τέλος και θα την φάει.

2. Μπορείς να ζωγραφίσεις ότι σου άρεσε από το παραμύθι

3.Μπορείς να κάνεις τα παζλ







4. Μπορείς να κάνεις τα φύλλα εργασίας


Αριθμοι 1-6, an interactive worksheet by irini74pet
liveworksheets.com


5. Φτιάξτε μαζί με τη μαμά νόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης

ΣΥΝΤΑΓΗ
Πηγή από:https://paxxi.gr/blog/koulouria-thessalonikis

Συστατικά
400γρ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι 8 γρ ξηρή μαγιά ή 25 γρ φρέσκια μαγιά
250 ml ζεστό νερό όχι καυτό
32 gr ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για επάλειψη:
2 κουταλιές σούπας πετιμέζι ή μέλι
250 ml νερό

200 γρ σουσάμι


Οδηγίες
1.Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ζεστό νερό και μέσα το διαλύω τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτω 3-4 ΚΣ από το αλεύρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός και το αφήνω για 10 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου να ενεργοποιηθεί η μαγιά (βγάζει φουσκαλίτσες την επιφάνεια το μείγμα).

2.Συνεχίζω βάζοντας το αλάτι στο αλεύρι και το προσθέτω σταδιακά στο μπολ ανακατεύοντας με την κουτάλα αρχικά και στη συνέχεια με το χέρι ( ή τη λαβή από την ξύλινη κουτάλα).

3.Φτιάχνω μια μπάλα ζύμης, λαδώνω ελαφριά το μπολ και τη ζύμη από πάνω λίγο, σκεπάζω το σκεύος με μεμβράνη και το βάζω σε ζεστό σημείο (ή στο φούρνο που έχω προθερμάνει στους 30*C, έχω σβήσει αλλά αφήνω το φως ανοιχτό) μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της, περίπου 1-1 ½ ώρα.

4.Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζω από το μπολ, την πλάθω λίγο με τα χέρια, να ξεφουσκώσει και της δίνω πάλι το σχήμα μπάλας και την χωρίζω σε 8 (με 10) ίσα μέρη (αν θέλω να είμαι σίγουρη μπορώ να τα ζυγίσω).

5.Προετοιμάζω ένα βαθύ πιάτο με νερό, μέσα στο οποίο διαλύω το πετιμέζι, ένα δεύτερο με το σουσάμι και τα ταψιά με λαδόκολλα.
Παίρνω κάθε κομμάτι το πλάθω σε κορδόνι και ενώνω τις άκρες του με λίγο νερό για να σχηματίσω το κουλούρι (δεν θέλω να είναι πολύ χοντρό γιατί θα φουσκώσει ξανά).

6.Βουτάω το κουλούρι πρώτα στο νερό, μετά στο σουσάμι (βοηθάω και με τα χέρια, αν δεν καλυφθεί καλά με σουσάμι) και έπειτα το βάζω πάνω στο ταψί.

7.Συνεχίζω όμοια και με τα υπόλοιπα, βάζοντας σε κάθε ταψί 4 κουλούρια.
Τα σκεπάζω καλά και τα αφήνω πάλι για το δεύτερο φούσκωμα σε ζεστό μέρος (ή στο φούρνο) για 30-60 λεπτά.

8.Έχω προθερμάνει το φούρνο στις αντιστάσεις, στους 220*C και ψήνω τα κουλούρια για περίπου 25-30 λεπτά παρακολουθώντας να μην τα ξεροψήσω και σκληρύνουν.

9.Τα βγάζω από το φούρνο και τα μεταφέρω στη σχάρα αφήνοντας τα να κρυώσουν τελείως.


10.Τα αποθηκεύω τυλίγοντας κάθε ένα με μεμβράνη και όλα μαζί έπειτα σε σακούλα αφαιρώντας τον αέρα.

Μπορείτε να δείτε και βιντεάκι για την συναγή εδώ:


Καλή επιτυχία!!!

Δημιουργίες των μαθητών μου:





Μμμμ! Μοσχομύρισαν τα κουλούρια σου Κωνσταντίνε!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αγαπημένα ιστολόγια