Σελίδες

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Η κοτούλα η Κοκό σε κουμπαρά

Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων  και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!» 
 ( Ένα πρόγραμμα για την οικογενειακή πολυμορφία ) μιλήσαμε στο 5ο εργαστήριο για τη θετή οικογένεια. 
Ακούσαμε το παραμύθι " Η Κοκό" της Παράσχου Σοφίας, - ένα παραμύθι για την υιοθεσία" από εδώ: https://youtu.be/i037xkoA00k?feature=shared
Χρησιμοποιώντας το παρακάτω πατρόν από krokotak και εν όψει και της παγκόσμιας ημέρας αποταμίευσης φτιάξαμε τους κουμπάρες μας.

Για το πατρόν πατήστε εδώ: https://print.krokotak.com/p?x=41d795c8409f446fb03525224f28b37c

Εκτός από το πατρόν χρειαστήκαμε ένα χάρτινο ποτήρι για καφέ και λίγα πούπουλα.
Δείτε το αποτέλεσμα:





Από πίσω κολλήσαμε το ποιηματάκι:

Όχι δεν είναι κοτοπουλάκι 
της Κοκός μας το παιδάκι.
Μα το φροντίζει, τ' αγαπάει,
σαν θησαυρό της το φυλάει...
Και μαζεύει ευρουλάκια
Να του πάρει και δωράκια.
Γιατί και όταν δεν γεννάει,
η μανούλα αγαπάει! 

Σεισμός, σεισμός....

Σεισμός ,σεισμός μη σε πιάνει πανικός

Σήμερα πραγματοποιήσαμε στο Νηπιαγωγείο μας την πρώτη άσκηση αντιμετώπισης του Σεισμού σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Στην Ελλάδα που είναι μία χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα, η απόκτηση γνώσεων για την σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου του σεισμού πρέπει να αρχίζει από την προσχολική ηλικία. Συζητήσαμε με τα παιδιά για την έννοια του σεισμού, καταγράφηκαν οι πρότερες γνώσεις τους και μέσα από εικόνες και βίντεο τα παιδιά έμαθαν πότε γίνεται σεισμός, τι συμβαίνει στο εσωτερικό της γης και τι πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση σεισμού όταν βρισκόμαστε στο σχολείο.

Όταν χτυπήσει η κυρία το κουδούνι και πει “παιδιά γίνεται σεισμός” , όλα τα παιδάκια χωρίς να τρέχουν σκύβουν κάτω από το τραπέζι , καλύπτουν το κεφάλι του με το ένα χέρι και με το άλλο κρατούν το πόδι του τραπεζιού. Το σύνθημα μας:

Σκύβω -Καλύπτομαι - Κρατιέμαι  


Όταν η κυρία πει:” όλα εντάξει παιδιά”, τα παιδιά σηκώνονται και καλύπτοντας το κεφάλι τους κάνουν γραμμούλα (τρενάκι) μπροστά από την έξοδο  κινδύνου . Βγαίνουμε έξω χωρίς να τρέχουμε ή να προσπερνάμε. Τους κινδύνους και την έννοια του ΠΑΝΙΚΟΥ τους έχουμε συζητήσει αναλυτικά με τα παιδιά.

Δείξαμε στα παιδιά το σημείο συγκέντρωσης και εξηγήσαμε ότι πρέπει να είναι ήσυχα και να ακούν τις οδηγίες των νηπιαγωγών  τους.

Άλλες δραστηριότητες:

Κάναμε το δακτυλάκι μας σεισμογράφο και δείξαμε με μικρές κινήσεις Ζικ Ζακ πως θα κατέγραφε έναν μικρό και έναν μεγάλο σεισμό. Το δείξαμε και στο χαρτί: 


Μιλήσαμε για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης  και ετοιμάσαμε το βαλιτσάκι του σεισμού με όλα τα αναγκαία πράγματα που πρέπει να περιέχει..



Φτιάξαμε και κινητά και μάθαμε να καλούμε το 112 που  είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορούμε να καλούμε δωρεάν από σταθερά και κινητά τηλέφωνα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Καλώντας τον αριθμό αυτό συνδεόμαστε απευθείας με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών: αστυνομία, ασθενοφόρα, πυροσβεστική.





Όλα τα παιδιά βραβεύτηκαν για την συμμετοχή τους στην αντισεισμική άσκηση. 


Για να κατεβάσετε το βραβείο πατήστε πάνω στην εικόνα:


Για το υπόλοιπο αρχείο (βαλιτσάκι , κινητό κτλ.) πατήστε πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο και κατεβάστε το pdf:





Οι εικόνες είναι από pinterest. Η εικόνα με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης είναι από:https://nipiablog.blogspot.com/