Σελίδες

ΑΝΟΙΞΗ


         ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΑΝΟΙΞΗ

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΙ ΜΑΣ
                                      
  * Ποιος διάβασε τα περισσότερα βιβλία;;;
* Ποιο βιβλίο μου άρεσε περισσότερο;;;

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ



ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ

 
(Έντομα από πλαστελίνι)

 ·       Είναι έντομο μικρό,
                                    μα διαθέτει και στρατό                         
         νοσοκόμες, γεωργούς,
         κτηνοτρόφους και φρουρούς.
         Τι είναι;
         (το μυρμήγκι)

 ·       Όμορφη και πλουμιστή
           στα λουλούδια κατοικεί.
           Τι είναι;
            (η πεταλούδα)

·       Μικρή, μικρή νοικοκυρά
      μεγάλη πίτα κάνει.
      Τι είναι;
      (η μέλισσα)

·       Ένα μαντρί, παλιό μαντρί,
χιλιάδες πρόβατα χωράει
κι αρνιού ποδάρι δε χωράει.
Τι είναι;
(η μυρμηγκοφωλιά)

·       Ποιο είναι ένα πραγματάκι,
μικρό – μικρό και μαύρο,
που το βασιλιά σηκώνει;
Τι είναι;
(ο ψύλλος)


ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ



Ένα πολύ όμορφο ποίημα για το Πάσχα

Πλησιάζει η Πασχαλιά
κι όλοι έχουμε χαρά.
Οι μεγάλοι και οι μικροί
γιατί έρχεται Λαμπρή.

Πρώτα η φύση το γιορτάζει
που έχει αρχίσει να ανθίζει.
Τους αγρούς της ετοιμάζει,
με χορτάρι πρασινίζει
και με όμορφα λουλούδια
τα χωράφια της γεμίζει


Άρχισαν οι ετοιμασίες
και τα σπίτια καθαρίζουν.
Οι άνθρωποι με τον ασβέστη
τις αυλές τους τις ασπρίζουν.

Πασχαλιάτικα κουλούρια
με ωραίες συνταγές
φτιάχνουνε κι όλα τα σπίτια
θα γεμίσουν μυρωδιές.
Κόκκινα βαμμένα αυγά
θα τσουγκρίσουν τα παιδιά
κι όπου το αυγό θα σπάσει
πάει να πει πως έχει χάσει.

Οι λαγοί και τα κουνέλια
θα φτιαχτούν σοκολατένια
που αρέσουν στα παιδιά,
γιατί είναι λιχουδιά.


Τη Μεγάλη Εβδομάδα
ο νονός φέρνει λαμπάδα,
που έχει επάνω της στολίδια,
φιόγκους, χάντρες και παιχνίδια.

Τις ημέρες πριν το Πάσχα,
θα έχει θλίψη η ψυχή.
Η Ανάσταση σαν γίνει,
η χαρά θα ξεχυθεί
και με την αγάπη θα' ναι
συντροφιά παντοτινή.


Έθιμα πασχαλινά,
γλέντι και χορός πολύς.
Και την Κυριακή του Πάσχα
κάντε όρεξη πολύ,
για να φάμε το αρνί.


Χρηστός Ανέστη!!!!!

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


                                     ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Πάσχα, είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας μετά τα Χριστούγεννα. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχουν και διάφορα ήθη και έθιμα που έχουν την τιμητική τους, όλα μέσα σε μια ατμόσφαιρα ξεχωριστής κατάνυξης. Καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, στην εκκλησία, υπάρχει λειτουργία κατά την οποία και εξιστορούνται τα πάθη του Χριστού. Η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι και εβδομάδα νηστείας για τους χριστιανούς. Σημαντικότερες ημέρες είναι η Μεγάλη Τετάρτη και η Μεγάλη Παρασκευή κατά τις οποίες νηστεύουμε και το λάδι. Την Μεγάλη Πέμπτη, είναι η μέρα που βάφουμε τα «κόκκινα» αυγά. Το κόκκινο χρώμα, συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Σημαντικότερα από τα έθιμα της χώρας, τις άγιες μέρες του Πάσχα, είναι τα εξής:

Θράκη: Στην Θράκη, ένα σημαντικό έθιμο είναι και το «κάψιμο του Ιούδα». Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, τα παιδιά αφού φτιάξουν το ομοίωμα του Ιούδα, το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κλαδιά. Αυτά θα τα χρησιμοποιήσουν την Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου, όπου βάζοντάς τους φωτιά θα «κάψουν» τον Ιούδα. Συνηθίζεται μέρος της στάχτης αυτής, να παίρνουν για να την ρίξουν στα μνήματα.

Αράχωβα: Σημαντικό έθιμο στην Αράχωβα, είναι η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου. Ανήμερα του Πάσχα, ντόπιοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, περιφέρουν την εικόνα του Άγιου, ενώ την επόμενοι ημέρα πραγματοποιείται ο αγώνας των γερόντων. Διάφοροι άνδρες μεγάλης ηλικίας, ξεκινούν έναν αγώνα σε ανηφορικό δρόμο, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, έως τον λόφο. Πίσω τους ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα που τους συνοδεύουν, ενώ ακολουθούν και άλλες δοκιμασίες και αγωνίσματα που ονομάζονται «κλέφτικα».

Κύθνος: Στην Κύθνο, έχουν ένα ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο, το έθιμο της «κούνιας». Σύμφωνα μ’ αυτό, την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία του χωριού, στήνεται μια κούνια στην οποία κουνιούνται εναλλάξ αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι και το αντίθετο, δεσμεύεται ενώπιων Θεού και ανθρώπων, για γάμο!

Πάτμος: Στο νησί της Πάτμου, έχουν ένα μοναδικό έθιμο, που κάθε χρόνο έχει την τιμητική του στην χώρα του νησιού και αυτό είναι το έθιμο του «νιπτήρα». Αυτός λοιπόν στολίζεται με βάγια και πολύχρωμα ανοιξιάτικα λουλούδια. Την Μεγάλη Πέμπτη οι κάτοικοι του νησιού, αναπαριστούν τον Μυστικό Δείπνο.

Ύδρα: Στην Ύδρα, έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο την Μεγάλη Παρασκευή. Εκεί στην συνοικία Καμίνι, ο Επιτάφιος μπαίνει στην θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του. Ξεχωριστή θέση έχουν και τα πολύχρωμα βαρελότα που φωτίζουν στην συνέχεια τον ουρανό.

Ζάκυνθος: Στο νησί της Ζακύνθου, ο Επιτάφιος, γίνεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί , σύμφωνα με ένα πανάρχαιο έθιμο, η περιφορά του Επιταφίου, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση.

Χίος: Στην Χίο, έχουμε το γνωστό σε όλους μας πια έθιμο, του «ρουκετοπόλεμου». Αυτό είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, δύο εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν παλιά, αυτοσχέδια κανονάκια, που με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες. Ο ρουκετοπόλεμος, αποτελεί ένα ιδιαίτερο έθιμο στην Χίο, γι’ αυτό και η προετοιμασία των ρουκετών ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες τον επόμενο χρόνο.

Ρόδος: Στην Ρόδο, τα παιδιά το Μεγάλο Σάββατο γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τον «Λάζαρο». Το αντίτιμο είναι χρήματα ή αυγά, τα οποία και συγκεντρώνουν για να τα δώσουν αργότερα στους ιερείς. Ένα ακόμα έθιμο της ημέρας είναι και τα λεγόμενα «Λαζαράκια». Αυτά, είναι πασχαλινά κουλούρια που φτιάχνουν οι νοικοκυρές του νησιού σε στριφτό σχήμα. Τα «Λαζαράκια» συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο σε σάβανο.

Λεωνίδιο: Στο Λεωνίδιο, γίνεται κάτι μοναδικό. Το βράδυ της Ανάστασης, οι πιστοί των ενοριών, κατασκευάζουν φωτεινά «αερόστατα» τα οποία και αφήνουν να πετάξουν ψηλά στον ουρανό.

Μακεδονία: Στην Μακεδονία, διατηρείται ακόμα και στις μέρες μας, το πανάρχαιο έθιμο «Για βρεξ’ Απρίλη μου». Το έθιμο αυτό γιορτάζεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα και συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα.

πηγή: http://www.my-family.gr